29 kwietnia, 2024

Magyar24

Polska Najnowsze wiadomości, zdjęcia, filmy i raporty specjalne z. Polska Blogi, komentarze i wiadomości archiwalne na …

W wieku 54 lat zmarł Bill Granger, szef kuchni, który sprowadził na świat tosty z awokado

W wieku 54 lat zmarł Bill Granger, szef kuchni, który sprowadził na świat tosty z awokado

Granger zainteresował się jedzeniem już w wieku pięciu lat, podając rodzicom śniadanie do łóżka i przeglądając karty z przepisami w czasopismach, zanim zwrócił swoją uwagę na pisarki kulinarne Elizabeth David i Margaret Fulton. Rozkoszował się bogatą i różnorodną kuchnią Melbourne, jadł dim sum z chińskimi rodzicami przyjaciela z dzieciństwa i szukał libańskiej kofty, afrykańskiego curry i „bardziej ostrego” parmezanu, napisał w swojej najnowszej książce kucharskiej Australian Food (2020). .

Podobnie jak jego ojciec uczęszczał do Menton Grammar School, wówczas prywatnej szkoły dla chłopców. W szkole średniej miał trudności i osiągał sukcesy – trzykrotnie próbował ukończyć szkołę, ale uzyskał najwyższe wyniki w sztuce. Następnie spędził kilka miesięcy studiując architekturę w Royal Melbourne Institute of Technology.

Powiedział, że ustalenia terenowe były „bardzo rygorystyczne”. Podcast „Grillowanie” w 2021 rokuRzucił naukę i przeniósł się do Sydney, gdzie uczęszczał do szkoły artystycznej. Studia te również były ostatecznie krótkotrwałe, ale podróże do Japonii, kelnerowanie i praca w kuchni ostatecznie zainspirowały go do otwarcia własnej restauracji Bell's.

„Nie miałam formalnego wykształcenia jako szef kuchni i zawsze powtarzałam, jak na ironię, że to było świetne szkolenie” – napisała Granger w Australian Food. „Nie krępowały mnie żadne zasady dotyczące jedzenia i dobrego jedzenia. Nie wiedziałam nawet, jakie zasady mam złamać. To mnie porównuje z australijskim sposobem odżywiania: błogo pozbawionym stałych założeń i ścisłej historii kulinarnej .”

Dla Billsów rozpoczęła się prawdziwa praca śniadaniowa. Kiedy znalazł kilku właścicieli chętnych wynająć dowolną lokalizację 22-latkowi bez doświadczenia biznesowego (i zaledwie 30 000 AUD pożyczonych pod polisę ubezpieczeniową jego dziadka), zdecydował się na lokal z kilkudziesięciu miejsc, bez koncesji na alkohol i kawiarnia. Obowiązkowy czas zamknięcia lokalu to około 15:00, a on zaczyna przekształcać go we wspólną jadalnię swoich marzeń.

READ  Wygląda na to, że „Królowa Kleopatra” Netflixa miała najgorszy wynik oglądalności w historii telewizji