Obecnie Polska generuje prawie 2% całkowitych przychodów Wietnamu z eksportu tuńczyka i jest czwartym co do wielkości konsumentem wietnamskiego tuńczyka w UE.
Przede wszystkim tuńczyk w puszkach i mrożone mięso/polędwice z tuńczyka to dwie najpopularniejsze grupy produktowe na polskim rynku, przy czym w omawianym okresie głównym towarem eksportowym był tuńczyk w puszce, stanowiący 91% całkowitej wartości eksportu.
Ponieważ import tuńczyka do Polski znacząco wzrósł w ciągu ostatnich czterech lat, na rynku pojawiają się pozytywne sygnały dla wietnamskiego eksportu tuńczyka, ujawnił ekspert VASEP, Nguyen Ha.
W rzeczywistości Polska jest także głównym dostawcą tuńczyka do kilku krajów członkowskich UE, takich jak Niemcy, Rumunia i Włochy.
Chociaż rynek nie nałożył jeszcze barier technicznych, lokalnym przedsiębiorstwom zaleca się podniesienie jakości swoich produktów przed eksportem na ten rynek, zauważył Ha.
Co więcej, przedsiębiorstwa w dalszym ciągu borykają się z trudnościami w eksporcie tuńczyka do Polski lub innych państw członkowskich UE ze względu na „żółtą kartkę” nałożoną na Wietnam przez Komisję Europejską (KE) za nielegalne, nieraportowane i nieuregulowane połowy (NNN).
Posunięcie to stanie przed lokalnymi firmami związanymi z ogólnym niedoborem krajowych surowców i wyzwaniami związanymi z importem surowców. Wietnamskie przedsiębiorstwa powinny zdywersyfikować źródła surowców tuńczyka, aby w przyszłości zwiększyć eksport na rynek.
„Muzyk. Miłośnik kawy. Oddany badacz jedzenia. Webman. Namiętny guru internetu”.
More Stories
Polska twierdzi, że mroźna zima może spowodować nową falę ukraińskich uchodźców
Polska nie pozwoli Ukrainie przystąpić do UE, dopóki nie zostanie rozwiązana kwestia masakry podczas II wojny światowej – powiedział wicepremier.
Produkcja w Polsce wzrosła w czerwcu o 219 sztuk