Kuchnia polska nie jest eklektyczna. Tradycyjna kuchnia polska wykorzystuje klasyczne składniki, takie jak mięsa, warzywa, zioła, przyprawy i grzyby. Bardzo Masło, ale inne koncepcje, takie jak A la Polonez różnicując jego wielokulturowe aspekty. Prawdopodobnie jednym z najlepszych sposobów na poznanie kuchni kraju jest znane na całym świecie jedzenie uliczne, takie jak pierogi, rurgi, gnissa i puska z beecherkami. Wiele z tych dań ma swoje korzenie w 40-letnim reżimie komunistycznym w Polsce w XX wieku, który wymagał od Polaków nowej kreatywności, ponieważ opierali się na ograniczonej liczbie składników.
W latach 70. w Polsce powstała jedna z najpopularniejszych potraw ulicznych: zabikanka, wprowadzając innowacje w zakresie prostych składników, takich jak chleb, grzyby i ser. Nieco daleki kuzyn pizzy, japicanga to kanapka o otwartej twarzy składająca się z pokrojonej i podpieczonej bagietki z różnymi warzywami, mięsami i serami. Ta kanapka w stylu ulicznym, pierwotnie przygotowana ze smażonych grzybów, półtwardego sera i odrobiny keczupu, ewoluowała i obejmuje różnorodne dodatki i przyprawy.
Czytaj więcej: 20 najlepszych oliw z oliwek do gotowania
Fala komunistycznej nostalgii
Wiele lat temu wiele osób uważało zapikangę za jedzenie niskiej jakości, spożywane w desperacji, ponieważ nie było zbyt wielu innych opcji. Podobnie jak mrożona pizza w Stanach Zjednoczonych, mrożona zapicanga istnieje od samego początku, co jest istotnym powodem, dla którego cieszy się złą sławą. Ale co być może ważniejsze, upadek komunizmu w Polsce skłonił wielu do wyrzucenia z umysłów przykrych wspomnień, a wraz z nimi odeszła Żabikanka. Polska została wkrótce opanowana przez zachodnie sieci, takie jak McDonald's, więc nawet popularność zabikanki podawanej w kuchence mikrofalowej spadła.
Ale jak wiele rzeczy – zwłaszcza jedzenie – z przeszłości, japicanga niesie ze sobą wiele nostalgii. Choć ideologia komunizmu w Polsce nie jest traktowana szczególnie ciepło, prostota stylu życia uderza w tych, którzy go przeżyli. W ostatnich latach popkultura z czasów komunizmu stała się nieco „modna” i wiele osób odnajduje pociechę z dzieciństwa w powrocie do żywności takiej jak zapikanga.
Jednak to Wyjątkowa kanapka Wrócił z liftingiem twarzy. Zamiast tanich wynalazków właściciele barów i firm cateringowych stawiają na wysokiej jakości składniki i szerokie połączenia smakowe. Dodatki obejmują wszystko, od fety i ananasa, po ser pleśniowy i słodki dżem żurawinowy. Chleb jest teraz chrupiący, świeżo upieczony i pokryty grubą warstwą topionego sera.
„Muzyk. Miłośnik kawy. Oddany badacz jedzenia. Webman. Namiętny guru internetu”.
More Stories
Wpływ siły wyższej na małe i średnie przedsiębiorstwa w Polsce na przykładzie pandemii Covid-19: wnioski na przyszłość
W 2025 roku Polska zwiększy wydatki na obronność do rekordowego poziomu
„Zmiana zasad gry”: Lockheed przedstawia pierwszy polski F-35