Rozpoczyna się polski sezon kalafiorowy, popyt od początku jest bardzo duży. Ponieważ Polska ma dużą liczbę ukraińskich uchodźców, popyt lokalny jest wyższy niż zwykle, a zainteresowanie na arenie międzynarodowej jest wystarczające.
Według Cornelii Levikovskiej, Purchasing Manager, Green Best, polskiego eksportera warzyw, polscy eksporterzy kalafiorów byli w stanie rozpocząć sezon na czas: „Tegoroczny sezon kalafiorowy w Polsce rozpoczął się bez zwłoki. W tym roku standardem są nowe odmiany zarówno kapusty białej, jak i kalafiora. Moim zdaniem jedyną przeszkodą w tegorocznych zbiorach może być susza na polach. Rolnicy twierdzą, że do optymalnego sezonu potrzebują deszczu.
Lokalne zapotrzebowanie na kalafiory jest duże, ponieważ wielu Ukraińców uciekło do Polski od początku rosyjskiej inwazji – wyjaśnia Lewikowska. „Wojna na Ukrainie na pewno wpłynie na polski rynek warzywny, bo do Polski przyjechało wielu Ukraińców, a to zwiększy popyt na żywność w Polsce. Z moich obserwacji na arenie międzynarodowej zainteresowanie kalafiorem jest bardzo duże. Identycznie.
Sezon kalafiorowy w Polsce dopiero się rozpoczął, ale tempo ma wkrótce wzrosnąć: „Chociaż zaczynamy teraz powoli, spodziewam się, że eksport kalafiorów ruszy pełną parą za kilka tygodni. Szybkie tempo eksportu powinno trwać do listopada, kiedy sezon dobiegnie końca. Konkluduje Lewikowska.
Po więcej informacji:
Kornelia Lewikowska
Zielony Najlepszy
Gang: +48 737 602 848
Email: [email protected]
www.greenbest.pl
More Stories
Wpływ siły wyższej na małe i średnie przedsiębiorstwa w Polsce na przykładzie pandemii Covid-19: wnioski na przyszłość
W 2025 roku Polska zwiększy wydatki na obronność do rekordowego poziomu
„Zmiana zasad gry”: Lockheed przedstawia pierwszy polski F-35