13 kwietnia, 2024

Magyar24

Polska Najnowsze wiadomości, zdjęcia, filmy i raporty specjalne z. Polska Blogi, komentarze i wiadomości archiwalne na …

Nowe oprogramowanie Apple dla iPhone'a włącza funkcję „odkrywania przez innych”.

Nowe oprogramowanie Apple dla iPhone'a włącza funkcję „odkrywania przez innych”.

W najnowszej aktualizacji oprogramowania iPhone'a Apple włączyło „przerażająco brzmiące ustawienie”, a użytkownicy namawiają innych, aby je wyłączyli.

Domyślne ustawienie o nazwie „Wykrywalne dla innych” prowadzi użytkowników iPhone'a do przekonania, że ​​ich imię i nazwisko oraz lokalizacja są udostępniane bez ich zgody.

Tak jednak nie jest, Poinformował o tym „Wall Street Journal”..

W ramach wydania systemu iOS 17.2 11 grudnia 2023 r. firma Apple uruchomiła aplikację Journal. jabłko

W ramach wydania iOS 17.2 11 grudnia 2023 roku Apple uruchomiło aplikację Journal, Który reklamujesz jako program do osobistego pamiętnika „Zaprojektowany, aby pomóc użytkownikom zapamiętać chwilę i napisać o niej – na przykład o nowych odwiedzonych miejscach, zrobionych zdjęciach, odtwarzanych piosenkach, ukończonych treningach i nie tylko”.

Wraz z nową aplikacją dostępny jest nowy interfejs API Journaling Suggestions, czyli interfejs programowania aplikacji, który rekomenduje tematy do pisania na podstawie tego, co wie o Tobie Twój telefon.

Chociaż aplikacja Journal wyświetla monit o włączenie lub wyłączenie tej funkcji według własnego uznania przy pierwszym otwarciu aplikacji – co jest sugestią, której Apple upiera się, że nigdy nie udostępni firmie – użytkownicy odkryli, że nawet jeśli wybiorą „nie”, funkcja ta dostępny. Dziennik wcześniej informował, że i tak został uruchomiony.

Po przejściu do opcji Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Sugestie dziennika funkcja Odkryj przez innych w obszarze Sugestie dziennika będzie domyślnie włączona — nawet jeśli użytkownicy nigdy nie włączają sugestii.

Użytkownicy, którzy odkryli tę wadliwą funkcję, w mediach społecznościowych spekulowali, dlaczego to ustawienie zostało domyślnie włączone w aplikacji Ustawienia, nawet jeśli w aplikacji Dziennik wybrano inaczej.

Wiele osób uważa, że ​​Apple udostępnia pełne nazwiska i lokalizacje innym użytkownikom lub firmom i ostrzega innych użytkowników, aby „chronili się” i „zachowali bezpieczeństwo”, wyłączając tę ​​funkcję.

Aplikacja Journal zawiera automatycznie uruchamianą funkcję „Sugestie dotyczące dziennika”, która budzi obawy użytkowników iPhone'a, że ​​Apple udostępni ich dane osobowe. jabłko

Jednak strona Apple Sugestie i prywatność dotycząca dziennika w legalnej witrynie internetowej firmy Apple twierdzi, że „jeśli zdecydujesz się udostępnić swoje sugestie w aplikacji Dziennik, masz kontrolę nad swoimi wpisami”.

READ  NVIDIA wprowadza na rynek serię GeForce RTX 40 SUPER w cenach RTX 4080S za 999 dolarów, RTX 4070 TiS za 799 dolarów i RTX 4070S za 599 dolarów

W przypadku użytkowników, których iPhone'y są zablokowane hasłem, „wszystkie wpisy w dzienniku są w pełni szyfrowane, gdy są przechowywane w iCloud, więc nawet Apple nie może ich odczytać” – dodaje witryna.

Inny wskazał A Hej ho! Reportaż Jednak funkcja Wykrywalne dla innych rejestruje liczbę urządzeń w pobliżu Ciebie, a także wszystkie zapisane kontakty znajdujące się w zasięgu Bluetooth.

Nie zapisuje jednak żadnych szczegółów kontaktów ani osób w pobliżu Twojego telefonu ani nie ujawnia żadnych informacji nikomu innemu.

Podobnie jak w przypadku AirDrop, użytkownicy iPhone'a mogą udostępniać swoją oś czasu pobliskim użytkownikom, którzy również mają włączoną funkcję Bluetooth — ale nie bez uprzedniej zgody.

Apple upierał się, że informacje w aplikacji Journal użytkowników iPhone'a są szyfrowane, a funkcja Sugestie ma umożliwić platformie działanie podobne do AirDrop, wykorzystując Bluetooth do udostępniania danych pobliskim użytkownikom za ich zgodą. Reutera

Dla większego bezpieczeństwa użytkownicy mogą również wyłączyć możliwość korzystania przez Journal z liczby pobliskich urządzeń i kontaktów w celu tworzenia podpowiedzi do pisania, korzystając ze ścieżki Ustawienia > Prywatność i bezpieczeństwo > Sugestie dziennika. Następnie dotknij „Ulubione sugestie z innymi”.

Według Yahoo włączenie tej opcji oraz funkcji „odkryte przez innych” sprawi, że sugestie dziennika będą mniej dokładne i szczegółowe podczas przesyłania monitów.

Przedstawiciele Apple nie odpowiedzieli od razu na prośbę „The Post” o komentarz.