W tym tygodniu na polskim rynku hurtowym rozpoczęła się hurtowa sprzedaż pomidorów z lokalnych szklarni. Jednocześnie tegoroczny sezon na lokalne pomidory szklarniowe rozpoczął się z miesięcznym opóźnieniem – informują analitycy EastFruit Project notą na stronie New Market.
Pierwsze partie polskich pomidorów szklarniowych pojawiły się na rynku 20 lutego ubiegłego roku, a ceny zaczynały się od 20 zł/kg. W tym sezonie pierwsza partia czerwonych pomidorów z lokalnych kompleksów szklarniowych trafiła na rynek w zeszłym tygodniu, a ich cena wynosiła 25 zł/kg (5,74 USD/kg). Od 22 marca ceny pomidorów szklarniowych spadły średnio o 13%, ale w ujęciu rocznym są teraz o 38% wyższe niż rok temu.
Ogromny wzrost kosztów produkcji warzyw szklarniowych oraz problemy z dostępem do paliwa spowodowały ogromne opóźnienia w rozpoczęciu sezonu produkcyjnego, co wpłynęło na bieżącą podaż lokalnych pomidorów. Do tego ceny większości importowanych pomidorów są bardzo wysokie, co jest w krajach głównych dostawców – głównie w Hiszpanii, ale także w Turcji (która zakazała eksportu pomidorów, ale zniosła zakaz w ciągu kilku dni) i Maroku.
Po więcej informacji: East-fruit.com
„Muzyk. Miłośnik kawy. Oddany badacz jedzenia. Webman. Namiętny guru internetu”.
More Stories
Polska twierdzi, że mroźna zima może spowodować nową falę ukraińskich uchodźców
Polska nie pozwoli Ukrainie przystąpić do UE, dopóki nie zostanie rozwiązana kwestia masakry podczas II wojny światowej – powiedział wicepremier.
Produkcja w Polsce wzrosła w czerwcu o 219 sztuk