Ali Ahmed Aslam, szef kuchni z Glasgow, któremu przypisuje się wynalezienie „kurczaka tikka masala”, zmarł w wieku 77 lat.
Śmierć Ali Ahmeda Aslama została ogłoszona przez jego restaurację Shish Mahal w Glasgow, która została zamknięta na 48 godzin na znak szacunku. Stróż. Restauracja ogłosiła: „Cześć, Sheesh Snopes… Pan Ali zmarł dziś rano… Wszyscy jesteśmy zdruzgotani i załamani”.
Jego siostrzeniec Andlip Ahmed powiedział AFP, że wynalazł to danie, improwizując sos z puszki zupy pomidorowej w swojej restauracji Shish Mahal w latach 70. Zmarł w poniedziałek rano.
„Każdego dnia jadał lunch w swojej restauracji” – powiedział Ahmed.
„Restauracja była jego życiem. Szefowie kuchni robili dla niego curry. Nie jestem pewien, czy często jadł kurczaka tikka masala”.
Ahmed powiedział, że jego wujek był perfekcjonistą z wielką motywacją.
„W zeszłym roku był chory i poszedłem zobaczyć się z nim w szpitalu w Boże Narodzenie” – powiedział Ahmed.
„Upadł głową w dół. Zostałem około 10 minut. Zanim wyszedłem, podniósł głowę i powiedział, że powinieneś być w pracy”.
W wywiadzie dla AFP w 2009 roku Ali powiedział, że wymyślił przepis na kurczaka tikka masala po tym, jak klient skarżył się, że kurczak tikka jest zbyt suchy.
Ali powiedział: „Chicken tikka masala został wynaleziony w tej restauracji i robiliśmy kurczaka tikka, a pewnego dnia klient powiedział:„ Wziąłbym do tego trochę chutney , to trochę wytrawne ”.
„Pomyśleliśmy, że najlepiej będzie ugotować kurczaka z sosem. Dlatego ugotowaliśmy kurczaka tikka z sosem zawierającym jogurt, śmietanę i przyprawy”.
Danie stało się jednym z najpopularniejszych dań w brytyjskich restauracjach.
Choć trudno jednoznacznie ustalić pochodzenie potrawy, powszechnie uważa się ją za curry dostosowane do zachodnich gustów.
Ali powiedział, że kurczak tikka masala jest przygotowywany według gustu klienta.
„Zwykle nie jedzą gorącego curry, dlatego gotujemy je z jogurtem i śmietaną” – powiedział.
Zwolennicy kampanii protekcjonistycznej zwracają uwagę, że były minister spraw zagranicznych Robin Cook określił ją kiedyś jako ważną część brytyjskiej kultury.
„Chicken tikka masala jest teraz prawdziwym brytyjskim daniem narodowym, nie tylko dlatego, że jest najpopularniejsze, ale także dlatego, że jest doskonałym przykładem tego, jak Wielka Brytania wchłania i dostosowuje się do wpływów zewnętrznych” – powiedział Cook w przemówieniu na temat brytyjskiej tożsamości z 2001 roku.
Ali, pochodzący z prowincji Pendżab w Pakistanie, przeniósł się wraz z rodziną do Glasgow jako młody chłopiec, zanim otworzył Sheesh Mahal na West Endzie w Glasgow w 1964 roku.
Powiedział, że chce, aby danie było prezentem dla Glasgow, aby dać coś w zamian jego adoptowanemu miastu.
W 2009 roku bezskutecznie walczył o przyznanie tej potrawie statusu Chronionej Nazwy Pochodzenia przez Unię Europejską, wraz z takimi potrawami jak szampan, szynka parmeńska i grecki ser feta.
Poseł Muhammad Sarwar złożył w Izbie Gmin w 2009 roku wniosek wzywający do ochrony Unii Europejskiej.
Ali pozostawia żonę, trzech synów i dwie córki.
Polecane wideo dnia
Ostrzeżenie ministra zdrowia dla Rahula Gandhiego Yatry: Polityka w przebraniu protokołu?
More Stories
Japonia: Tajfun Shanshan: Milionom ludzi nakazuje się ewakuować po tym, jak jeden z najsilniejszych tajfunów od dziesięcioleci nawiedzi Japonię
Uratowany Izraelczyk apeluje do Hamasu o zawarcie układu z więźniem
Amerykanka zginęła, a 5 innych osób uratowano po zatonięciu statku Wikingów u wybrzeży Norwegii