Czy indyjskie przyprawy są bezpieczne? Rząd federalny poinstruował wszystkie rządy stanowe, aby przeprowadzały kontrole jakości. Rada ds. Przypraw – w skład której wchodzi pięć laboratoriów oceny jakości – wydała wytyczne dla eksporterów dotyczące weryfikacji stosowania tlenku etylenu. Próbki testuje również indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI).
Indyjskie Ministerstwo Zdrowia Roszczenia, zewnętrzny W kraju tym obowiązują jedne z najbardziej rygorystycznych norm MRL na świecie, przy czym NDP różnią się w zależności od towaru spożywczego i są ustalane na podstawie rygorystycznych ocen ryzyka. Coś jednak jest wyraźnie nie tak: w 2022 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zwróciła uwagę na nieodpowiednie standardy w zakresie warunków sanitarnych, zakwaterowania i czystości sprzętu w wiodącej indyjskiej fabryce przypraw.
„Indie są eksporterem przypraw od wieków, ale w ciągu ostatnich kilku lat ten wizerunek uległ pogorszeniu przy niewystarczającej uwadze rządu. Nie wiemy jeszcze, na jakim etapie występuje zanieczyszczenie. Rolnicy nie stosują tlenku etylenu. Rolnicy nie używają tlenku etylenu” – mówi Narasimha Reddy Donthi, niezależna badaczka i działaczka na rzecz sprawiedliwości środowiskowej: „Najprawdopodobniej są to pozostałości po zbiorach i przetwarzaniu”.
„Nie chodzi tylko o negatywne podejście. Powtarzające się przypadki nadmiernych pozostałości mogą mieć długoterminowe skutki. W przeszłości eksport mango do USA przez lata ucierpiał z powodu pozostałości pestycydów” – dodaje Reddy.
Globalna Inicjatywa Badań nad Handlem (GTRI) z siedzibą w Delhi uważa, że niedawne problemy z jakością mogą zagrozić połowie indyjskiego eksportu przypraw ze względu na „kaskadowe działania regulacyjne w kilku krajach”.
W niedawnym raporcie instytut stwierdził, że jeśli Chiny zakwestionują jakość indyjskich przypraw, może to mieć wpływ na ponad połowę światowego eksportu Indii, dołączając do pięciu innych krajów. „Sytuacja może się pogorszyć, jeśli Unia Europejska, która regularnie odrzuca dostawy indyjskich przypraw ze względu na kwestie jakości, będzie kontynuować te twierdzenia”.
Dla miłośników przypraw na Zachodzie pochodzenie przypraw w ich jedzeniu pozostaje niejasne.
„Wydaje mi się, że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, skąd pochodzą ich przyprawy. Ja na pewno nie, a bardzo często ich używam! Mieszkam kilka przecznic od głównej indyjskiej dzielnicy handlowej w Chicago, Devon Street, gdzie kupuję przyprawy” Colleen Taylor Sen, autorka specjalizująca się w przyprawach indyjskich w Chicago, powiedziała mi: „Zakładam, że pochodzą z Indii, ale nigdy się tym nie zajmowałam”.
Eksperci twierdzą, że ostatecznie Indie muszą radykalnie zmienić swoje podejście do bezpieczeństwa żywności, stawiając na pierwszym miejscu przejrzystość, rygorystyczne egzekwowanie przepisów i jasną komunikację w celu ochrony bezpieczeństwa swojego eksportu.
More Stories
JPMorgan oczekuje, że Fed obniży w tym roku referencyjną stopę procentową o 100 punktów bazowych
Foot Locker opuszcza Nowy Jork i przenosi się do St. Petersburga na Florydzie, aby obniżyć wysokie koszty: „efektywność”
Giełdy Nasdaq i S&P 500 prowadzą w dół w związku z rozczarowującymi wynikami Nvidii