Jedną z wielu rzeczy, które należy dowiedzieć się o Wonder, jest to, jak opisać go klientom. Działalność nie wpisuje się dobrze w obecną kategorię usług gastronomicznych. „Firma dostawcza” odnosi się po prostu do aplikacji i sieci dostaw, takiej jak Uber Eats czy Grubhub, ale firma Wonder również wytwarza całe swoje jedzenie we własnych kuchniach. „Kuchnia duchów” i „restauracja wirtualna” opisują marki, które istnieją jedynie jako menu w aplikacji i nie są obecne na ulicy; Wonder zaprojektował piękne lokalizacje, w których klienci mogą zamówić, odebrać i – przynajmniej w teorii – zjeść przy kilku stolikach. Niedawno siedmioosobowy wewnętrzny zespół kreatywny firmy zebrał się wokół hasła „A New Kind of Food Hall”.
„Myślę, że to dotyka aspektu różnorodności” – powiedział Daniel Schlossman, który odchodzi ze stanowiska dyrektora ds. marketingu w Sweetgreen, aby w 2023 r. dołączyć do zespołu kierowniczego wyższego szczebla Wonder. Powiedział jednak też: „Rozmawiamy o tym jako o «aplikacji typu superfood»”. Opis ten podsumowuje ambicje pana Lore'a, aby aplikacja Wonder's sprzedawała i dostarczała nie tylko jedzenie z własnej kuchni, ale także jedzenie z innych restauracji, jak również cóż, a także zestawy posiłków, a nawet artykuły spożywcze (oferty Wondera nie są dostępne w innych aplikacjach do dostawy, co oznacza, że klienci będą musieli mieć wystarczającą ilość jedzenia, aby je znaleźć).
Jednak obecnie głównym celem Wonder jest tworzenie i prowadzenie własnych restauracji. Ich kuchnie nie wymagają kuchenek gazowych i systemów wyciągowych do odprowadzania oparów kuchennych, dzięki czemu budowa jest tańsza i szybsza. Wszystko w menu Wondera zostało zaprojektowane tak, aby można je było gotować przy użyciu trzech urządzeń elektrycznych: łaźni z gorącą wodą, piekarnika do szybkiego gotowania i patelni.
Podczas styczniowej wizyty w Parsippany pan Schlossman zabrał mnie do Wonder R&D Center, szeregu lśniących kuchni testowych, w których pracuje kilkudziesięciu profesjonalnych szefów kuchni ubranych w charakterystyczne białe mundury szefa kuchni Wondera.
Wonder przygotowuje, a w wielu przypadkach częściowo gotuje, wszystkie pozycje menu w swoich dużych, kompleksowych obiektach, a następnie rozprowadza indywidualnie porcjowane dania do swoich restauracji, gdzie pracownicy mogą zakończyć przygotowanie w ciągu kilku minut, nie wymagając żadnych umiejętności kulinarnych. Dzięki temu restauracje mogą zatrudniać, jak to nazywa pan Lore, „lekko przeszkolonych pracowników”.
More Stories
JPMorgan oczekuje, że Fed obniży w tym roku referencyjną stopę procentową o 100 punktów bazowych
Foot Locker opuszcza Nowy Jork i przenosi się do St. Petersburga na Florydzie, aby obniżyć wysokie koszty: „efektywność”
Giełdy Nasdaq i S&P 500 prowadzą w dół w związku z rozczarowującymi wynikami Nvidii