16 kwietnia, 2024

Magyar24

Polska Najnowsze wiadomości, zdjęcia, filmy i raporty specjalne z. Polska Blogi, komentarze i wiadomości archiwalne na …

Jak żucie ukształtowało ludzką ewolucję?

Jak żucie ukształtowało ludzką ewolucję?

Ludzie spędzają około 35 minut dziennie na żuciu. To daje ponad cały tydzień każdego roku. Ale to nic w porównaniu z czasem żucia naszych kuzynów: szympansy żują 4,5 godziny dziennie, podczas gdy orangutany 6,6 godziny.

Różnice między nawykami żucia a nawykami naszych najbliższych krewnych zapewniają wgląd w ewolucję człowieka. a Badanie opublikowane w środę w czasopiśmie Science Advances Bada, ile energii ludzie zużywają podczas żucia i w jaki sposób mogło to informować – lub informować – o naszej stopniowej transformacji w nowoczesnych ludzi.

Żucie, oprócz ochrony nas przed zadławieniem, sprawia również, że energia i składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są bardziej dostępne dla układu pokarmowego. Ale akt żucia wymaga od nas wydatkowania energii. Adaptacje zębów, szczęk i mięśni odgrywają rolę w tym, jak dobrze przeżuwają ludzie.

Adam van Kastern, autor nowego badania i pracownik naukowy na Uniwersytecie w Manchesterze w Anglii, mówi, że naukowcy nie zagłębili się zbytnio w aktywne koszty żucia, po części dlatego, że w porównaniu z innymi rzeczami, które robimy, takimi jak chodzenie czy bieganie, cienki kawałek ciasta energetycznego. Ale nawet stosunkowo niewielkie zalety mogą odgrywać dużą rolę w ewolucji i chciał wiedzieć, czy tak jest w przypadku żucia.

Aby zmierzyć energię zużywaną na żucie, dr Van Castren i jego koledzy wyposażyli uczestników badania w Holandii w plastikowe folie, które wyglądały jak „hełm astronauty”, powiedział. Nasadki przymocowano do probówek do pomiaru tlenu i dwutlenku węgla z oddychania. Ponieważ procesy metaboliczne są napędzane tlenem i wytwarzają dwutlenek węgla, wymiana gazowa może być użyteczną miarą tego, ile energii coś pochłania. Następnie naukowcy podali badanym gumę do żucia.

Jednak uczestnicy nie otrzymali rodzaju glukokortykoidu; Bazy gumy do żucia były bez smaku i zapachu. Organy trawienne reagują na smaki i aromaty, więc naukowcy chcieli się upewnić, że mierzą tylko energię związaną z żuciem, a nie energię żołądka przygotowującego pyszny posiłek.

READ  Satelity utrzymują zdjęcia satelitarne. Astronomowie potrzebują naprawy - Ars Technica

Badani żuli dwa kawałki gumy, jeden twardy i jeden miękki, po 15 minut każdy. Wyniki zaskoczyły badaczy. Miękka guma do żucia podniosła tempo metabolizmu uczestników o 10 procent wyższe niż podczas odpoczynku; Twarda guma powoduje 15-procentowy wzrost.

„Myślałem, że to nie będzie duża różnica” – powiedział dr Van Kastern. „Bardzo małe zmiany we właściwościach fizycznych przedmiotu, który żujesz, mogą powodować bardzo duży wzrost wydatkowania energii, a to otwiera cały świat pytań”.

Ponieważ żucie twardszych pokarmów – lub w tym przypadku twardszych gum – zużywa więcej energii, odkrycia te sugerują, że koszty metaboliczne żucia mogły odegrać ważną rolę w naszej ewolucji. Ułatwienie przetwarzania żywności poprzez gotowanie, miażdżenie żywności za pomocą narzędzi i uprawę upraw ulepszonych do jedzenia mogło zmniejszyć ewolucyjną presję, abyśmy byli super przeżuwaczami. Nasze zmieniające się potrzeby związane z żuciem mogły ukształtować kształt naszej twarzy.

„Jedną z rzeczy, których tak naprawdę nie byliśmy w stanie zrozumieć, jest to, dlaczego ludzka czaszka jest tak zabawna” – powiedział Justin Ledugar, antropolog biologiczny z East Tennessee State University, który nie był zaangażowany w badania. W porównaniu z naszymi najbliższymi krewnymi, nasz szkielet twarzy jest precyzyjnie zbudowany ze stosunkowo małych szczęk, zębów i mięśni żucia. „Wszystko to odzwierciedla zmniejszenie polegania na energicznym żuciu” – wyjaśnił.

Ale, dodał, nasze płaskie twarze i krótkie szczęki sprawiają, że gryziemy skuteczniej. „To sprawia, że ​​cały proces karmienia jest mniej kosztowny z metabolicznego punktu widzenia” – powiedział dr Ledugar. Ludzie wyewoluowali sposoby żucia bardziej inteligentnie i bez większych trudności. Dr Van Kastern, który ma nadzieję kontynuować swoje badania przy użyciu rzeczywistej żywności, mówi, że jest podekscytowany możliwością dowiedzenia się więcej o tym, jak ewoluowali ludzie.

„Poznanie środowiskowych, społecznych i żywieniowych powodów, dla których tu przybyliśmy, jest dla mnie nieskończenie interesujące”, powiedział, „ponieważ umożliwia ludzkości „próbowanie kroczenia mglistą ścieżką przed siebie”.

READ  26 marca NASA organizuje konferencję prasową na temat całkowitego zaćmienia w 2024 roku. Oto jak obejrzeć to na żywo