Ale pan Musa skupił się na jednej liczbie: 3892. To była jego pozycja w kolejce sprzedawców żywności w Nowym Jorku.
Podobnie jak tysiące mobilnych sprzedawców żywności w mieście, pan Musa nie może uzyskać pozwolenia na swój wózek Halal Dishes. Długoterminowy limit ograniczał liczbę wydawanych zezwoleń do 5100, zanim ustawa z 2021 r. zaczęła zezwalać na wydawanie 445 nowych zezwoleń rocznie przez dekadę. Do tej pory miasto wydało 71 nowych zezwoleń.
Według miejskiego wydziału zdrowia w styczniu na listach oczekujących znajdowało się prawie 9500 osób. Rzecznik firmy powiedział, że od czasu uchwalenia ustawy złożyła ona 1074 wnioski, co jest warunkiem wstępnym uzyskania pozwolenia, ale większość wnioskodawców nie zakończyła jeszcze procesu.
Czekając, Musa powiedział, że on i jego partner biznesowy płacą co dwa lata 18 000 dolarów w gotówce za wypożyczenie pozwolenia od taksówkarza z Bronksu, którego Musa, jak twierdzi, kupił kilkadziesiąt lat temu za kilkaset dolarów. Musa powiedział, że takie ustalenia to jedyny sposób, w jaki wielu sprzedawców przestrzegających przepisów może uniknąć kar finansowych i konfiskaty wózków.
Musa ma nadzieję wynegocjować tę samą cenę latem tego roku, ale spodziewa się, że posiadacz pozwolenia będzie próbował ją podnieść.
„co mogę zrobić?” „Ma to, czego potrzebuję” – dodał pan Musa.
Oto relacje o kurczaku i ryżu – kopcu marynowanego kurczaka bez kości z żółtym ryżem i sałatką – który szturmem podbił miasto w latach 80. po przybyciu fali egipskich imigrantów.
Od 2020 r. 30-letni Moussa, również pochodzący z Egiptu, podniósł cenę tego dania o 67 procent. Powiedział, że zamknął firmę ponad rok temu, gdzie pracował jako kierowca dostawy żywności.
Prowadzenie kampera wiąże się ze śledzeniem dziesiątek wydatków, zaczynając od oszczędzania 750 dolarów miesięcznie na uzyskanie pozwolenia. Firma zatrudniająca studentów, pracowników biurowych i budowlanych pracuje na dwie 10-godzinne zmiany, od 8:30 do 4:30. Zimą pan Musa i dwóch kucharzy (zarabiających 150 dolarów dziennie) pracują od środy do niedzieli; Po Wielkanocy pracują codziennie.
Moses płaci także 450 dolarów miesięcznie za miejsce w garażu i małej kuchni w Red Hook na Brooklynie, w którym można przechowywać wózek i składniki. Wydaje 30 dolarów dziennie na pracownika sprzątającego wózek i 65 dolarów na kierowcę, który przewozi go do i z dolnego Manhattanu.
Większość gotowania odbywa się na metalowym wózku o wymiarach 5 na 3 stopy. Generator o wartości 2000 dolarów zasila małą lodówkę; Grill i frytkownica spalają się codziennie w zbiorniku propanu za 25 dolarów. Worek ryżu basmati za 18 dolarów jest zwykle gotowany przez pracowników komisowych.
W chłodniejszych miesiącach firma może zarabiać 500 dolarów dziennie, co stanowi stratę netto, ale wystarczy, aby przetrwać do lata, kiedy sprzedaż waha się od 700 do 1400 dolarów dziennie, powiedział Moussa. Najpopularniejszym daniem jest kurczak z ryżem, generujący dwie trzecie przychodów.
Nowy Jork to jedyne duże miasto w USA, w którym obowiązują ograniczenia dotyczące zezwoleń na sprzedaż żywności, powiedział John Rainey Short, emerytowany profesor na Uniwersytecie Maryland w hrabstwie Baltimore. Ale to może się zmienić.
W grudniu członkowie Rady Miejskiej Przedstaw rachunek Zwiększenie liczby nowych zezwoleń wydawanych rocznie – do 1500 z 445 – i zniesienie limitu po pięciu latach.
Mohamed Attia, dyrektor zarządzający grupy wsparcia Street Vendor Project, powiedział, że zmiany będą miały charakter transformacyjny.
Przeciwnicy twierdzą, że wyeliminowanie ograniczenia może prowadzić do przeludnienia i problemów z bezpieczeństwem.
Rzeczniczka biura burmistrza powiedziała, że miasto dokonuje przeglądu przepisów.
Dla pana Musy, który mieszka z żoną i dzieckiem w Jersey City w stanie New Jersey, uzyskanie legalnego pozwolenia mogłoby zaoszczędzić znaczne kwoty pieniędzy. Powiedział, że ma również udziały w dwóch pobliskich pojazdach, które również korzystają z pożyczonych zezwoleń.
Oszczędności mogą wystarczyć, aby rozpocząć emeryturę. „Po pięćdziesiątce będę łowił ryby w jeziorze” – powiedział.
wyprodukowane przez Edena Weingarta, Andrzeja Hendrickera I Dagny Salas. Opracowany przez Gabriele Gianordoli I Alisę Oversteig.
„Odkrywca. Nieprzepraszający przedsiębiorca. Fanatyk alkoholu. Certyfikowany pisarz. Wannabe tv ewangelista. Fanatyk Twittera. Student. Badacz sieci. Miłośnik podróży.”
More Stories
JPMorgan oczekuje, że Fed obniży w tym roku referencyjną stopę procentową o 100 punktów bazowych
Foot Locker opuszcza Nowy Jork i przenosi się do St. Petersburga na Florydzie, aby obniżyć wysokie koszty: „efektywność”
Giełdy Nasdaq i S&P 500 prowadzą w dół w związku z rozczarowującymi wynikami Nvidii