Szwajcarski producent czekolady Barry Callebaut tymczasowo wstrzymał produkcję w swojej fabryce w Wiese w Belgii w poniedziałek, poinformowała firma w czwartkowym oświadczeniu.
Według państwowego portalu turystycznego Visit Flanders, fabryka Wieze jest największą na świecie fabryką czekolady.
„Dla Barry’ego Callebauta bezpieczeństwo żywności jest najważniejsze. Nasze solidne programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły nam szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia” – czytamy w oświadczeniu, dodając, że belgijskie organy ds. żywności (FAVV) zostały poinformowane o incydencie .
Lecytyna to substancja tłuszczowa służąca do wiązania innych składników w czekoladzie.
Firma poinformowała, że podjęła środki ostrożności, w tym wycofanie wszystkich wyprodukowanych produktów od czasu testów. Produkcja w Wieze pozostanie zawieszona do odwołania.
„Obecnie kontaktujemy się ze wszystkimi klientami, którzy mogli otrzymać produkty, których dotyczy ten problem”, napisano w oświadczeniu.
Firma, której sprzedaż w roku podatkowym 2020-21 osiągnęła prawie 8 miliardów dolarów, produkuje czekoladę dla innych producentów czekolady, w tym małych producentów czekolady i znanych marek, chociaż odmówiła podania nazwisk swoich klientów na prośbę CNN Business.
„Barry Callebaut zajmie teraz trochę czasu, aby kontynuować bardzo staranną analizę przyczyn źródłowych – informowanie FAVV o tym procesie. Po zakończeniu linie zostaną oczyszczone i zdezynfekowane przed wznowieniem produkcji” – podała firma.
– Anna Cuban przyczyniła się do powstania reportażu.
„Odkrywca. Nieprzepraszający przedsiębiorca. Fanatyk alkoholu. Certyfikowany pisarz. Wannabe tv ewangelista. Fanatyk Twittera. Student. Badacz sieci. Miłośnik podróży.”
More Stories
Spotify jest rentowne, ponieważ zyski i przychody przewyższają szacunki
Tesla: Gigant samochodów elektrycznych obniża ceny na kluczowych rynkach w miarę spadku sprzedaży
Dochody z kredytów Truista nie odpowiadają szacunkom z uwzględnieniem kosztów depozytów