14 listopada, 2024

Magyar24

Polska Najnowsze wiadomości, zdjęcia, filmy i raporty specjalne z. Polska Blogi, komentarze i wiadomości archiwalne na …

Przepis na sałatkę ze słodkich ziemniaków ze świeżym dressingiem to oszczędne i pyszne danie

Przepis na sałatkę ze słodkich ziemniaków ze świeżym dressingiem to oszczędne i pyszne danie

Sałatka ze słodkich ziemniaków

czas aktywności:25 minut

czas całkowity:40 minut

pula:6 do 8

czas aktywności:25 minut

czas całkowity:40 minut

pula:6 do 8

Symbol zastępczy podczas wczytywania akcji artykułu

Henry Firth i Ian Thisby mają prostą odpowiedź na pytanie, jak zaoszczędzić na jedzeniu: Gotuj.

W swojej najnowszej książce „Bosh on a Budget” przyjaciele stojący za popularną marką YouTube, mediami społecznościowymi i książkami kucharskimi Bosh postanowili rozwiać kolejne błędne przekonanie o weganizmie — że jest drogie. W poprzednich bestsellerach miała pokazać czytelnikom, że gotowanie wegetariańskie nie musi być trudne, nie zajmuje dużo czasu i nie musi być niezdrowe. Tym razem, w akcie adekwatnym do globalnego kryzysu inflacyjnego, chcą pokazać, że nie musi to również kosztować ręki i nogi.

Ale musisz chcieć popracować. „Kiedy nie kupujesz hamburgerów i pasztecików z kiełbaskami z chłodni i skupiasz się tylko na warzywach i skupiasz się na roślinach strączkowych i zbożach, zostają ci posiłki, które są bardzo pożywne, bardzo smaczne i właściwie bardzo łatwe w użyciu”, Thesby, 37 , powiedział w rozmowie z Zoomem z centrali firmy w Londynie.

Jak powiedział 38-letni Firth: „Orzechy do pieczenia i gotowania są niedrogie. … Zasadniczo są to składniki. Wszystkie te rzeczy można kupić za rozsądną cenę, zwłaszcza jeśli są sezonowe, zwłaszcza jeśli wiesz, gdzie na zakupy. Problem pojawia się wtedy, gdy zaczynamy kupować rzeczy w paczkach lub te wyprodukowane w fabrykach.”

Przewodnik po odmianach batatów: jak je wybierać, przygotowywać i przechowywać

Oznacza to oczywiście, że musisz wiedzieć, co zrobić z tymi składnikami po powrocie do domu – i mieć na to również czas. Tutaj przydają się przepisy duetu – chociaż sugerują też, aby każdy był jak najbardziej pomysłowy podczas tego, co nazywają „nalotem na lodówkę”: otwórz lodówkę, zobacz, co jest w środku – zwracając szczególną uwagę na to, czego użyć wcześniej – i zastosuj technikę kieszonkową Tył jest wystarczająco elastyczny, aby można go było używać.

Theasby i Firth są również wielkimi zwolennikami wspólnego gotowania i zamrażania oraz prezentów dla przyszłego ja na te noce, kiedy po prostu nie możesz kroić cebuli.

„Jeśli zamierzasz zrobić w poniedziałek miskę bolończyka, curry lub chili, jeśli zamierzasz zrobić cztery razy więcej, będziesz jadł cztery razy więcej” – mówi Thisby. „Oszczędzasz czas, który jest najważniejszym zasobem, ale także ograniczasz ilość odpadów”.

Wiele przepisów zawartych w ich książce to po prostu dobre pomysły na przekształcenie często niedrogich składników w dania, które smakują wyjątkowo, a nawet na tyle wyjątkowo, by podawać je przyjaciołom.

Tak jest w przypadku tego przepisu na sałatkę z salsy ze słodkich ziemniaków, bogate, zdrowe i obfite danie, które powinno znaleźć się na następnym pikniku lub gotowaniu — a właściwie na każdej innej imprezie. Pieczone słodkie ziemniaki na bazę i luzem, w tym nieobrane ząbki czosnku. Do mieszanki możesz dodać pomidorki koktajlowe, kukurydzę, czarną fasolę i paprykę, a całość posypać świeżym sosem z pieczonym czosnkiem i czerwoną cebulą, papryczkami jalapenos, cytryną, kolendrą i awokado (prawdopodobnie najdroższy składnik tutaj) .

Firth i Tesby twierdzą, że zainspirowali się daniem z „MasterClass” meksykańskiej szefowej Gabrieli Camary, ujawniając w szczególności, że salsa to sałatki. „To po prostu coś naprawdę fajnego do jedzenia, ponieważ chociaż jest to duża miska sałatki, każdy kęs jest inny niż poprzedni”.

Dla mnie to jakość, która zmienia ten prosty – i niedrogi – przepis w coś bezcennego.

Aby jak najlepiej wykorzystać swój czas, upiecz słodkie ziemniaki, zanim przejdziesz do pozostałych składników.

Uwagi dotyczące przechowywania: Przechowywać w lodówce do 3 dni, najlepiej oddzielając mieszankę słodkich ziemniaków i sosu.

Chcesz zapisać ten przepis? Kliknij ikonę zakładki w obszarze Rozmiar wyświetlania u góry tej strony, a następnie przejdź do Moja lista czytelnicza w Twoim profilu użytkownika na washingtonpost.com.

Rozwiń ten przepis i pobierz tutaj łatwą do wydrukowania wersję na komputer.

  • 3 słodkie ziemniaki (łącznie 1 1/2 funta), obrane i pokrojone na 3/4-calowe kawałki
  • 3 nieobrane ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, podzielonych
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka drobnej soli, podzielona, ​​plus więcej do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, podzielonego, plus więcej do smaku
  • 1 dojrzałe awokado, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
  • 1 średnia czerwona cebula (8 uncji), drobno posiekana
  • 1 jalapeno, pokrojone w plastry i cienko pokrojone (z nasionami)
  • 1 szklanka świeżych liści i łodyg kolendry, lekko upakowane, drobno posiekane, plus całe liście do dekoracji
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny (od 2 do 3 cytryn)
  • 1 litr pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy
  • Jedna (14 uncji) czarnej fasoli bez soli, po odcedzeniu i wypłukaniu (lub 1 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli)
  • 2 czerwone papryki, przykryte, pokrojone w plastry i posiekane
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni

Umieść ruszt na środku piekarnika i rozgrzej do 350 stopni.

Na dużej patelni wymieszać bataty, czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek, wędzoną paprykę, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Piecz przez 30 do 40 minut, aż bataty i czosnek będą bardzo miękkie. Pozwól mu nieco lub całkowicie ostygnąć na patelni.

W międzyczasie w średniej misce połącz awokado, cebulę, jalapeno, kolendrę, skórkę z cytryny i sok, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, aż się połączą.

Gdy mieszanina słodkich ziemniaków ostygnie, podnieś ząbki czosnku, odsuń skórkę, posiekaj, dodaj do sosu z awokado i wymieszaj.

Do brytfanny ze słodkimi ziemniakami dodaj pomidory, kukurydzę, fasolę i paprykę i wymieszaj, aby połączyć. Skrop na nim 2 łyżki oliwy z oliwek. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

Włóż mieszankę słodkich ziemniaków do dużego talerza. Udekoruj salsą, pestkami dyni i liśćmi kolendry i podawaj.

Na porcję (1 1/2 filiżanki), na podstawie 8

Kalorie: 303 Tłuszcz całkowity: 15 g; tłuszcze nasycone: 2 g; cholesterol: 0 mg; sód: 416 mg; węglowodany: 38 g; Błonnik pokarmowy: 9 g; cukier: 7g; Białko: 7 gram

Ta analiza jest oszacowaniem na podstawie dostępnych składników i tego preparatu. Nie powinien zastępować porady dietetyka lub dietetyka.

Przyjęty z „Bunk! Z ograniczonym budżetem” Napisane przez Henry’ego Firtha i Iana Thisby’ego (HQ, 2022).

Testowane przez Joe Yonana; Pytania e-mail do żarł[email protected].

Rozwiń ten przepis i pobierz tutaj łatwą do wydrukowania wersję na komputer.

Przeglądaj Wyszukiwarkę przepisów, aby znaleźć ponad 9800 przepisów przetestowanych później.

Czy zrobiłeś ten przepis? zrób zdjęcie i Oznacz nas na Instagramie Z #jeść żarłocznie.