Nowe badanie sugeruje, że dieta bogata w składniki odżywcze i uboga w dodane cukry może spowolnić tempo biologicznego starzenia się kobiet.
W nowym badaniu opublikowanym w poniedziałek (29 lipca) w czasopiśmie Otwarta sieć JAMANaukowcy odkryli, że kobiety w średnim wieku, które spożywały więcej pokarmów bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, miały komórki „wyglądające młodziej” niż te, które stosowały dietę mniej bogatą w składniki odżywcze.
Ocenili młodość komórek, przyglądając się markerom chemicznym, znanym jako grupy metylowe, na powierzchni komórek. DNA Cząsteczki. Znaki te modyfikują aktywność określonych genów bez zmiany podstawowego kodu DNA – proces znany jako Modyfikacja genetycznaUkład tych grup metylowych zmienia się wraz z wiekiem i uważa się, że przyczynia się to do… Przyspiesz starzenie się komórek.
Chociaż diety bogate w składniki odżywcze wiążą się z wolniejszym starzeniem, dodatek cukru wydaje się łagodzić ten efekt.
Powiązany: Krótkoterminowa dieta wegańska może spowolnić starzenie się, ale pytania pozostają
Zdaniem naukowców w badaniu kobiety, które spożywały większe ilości dodanych cukrów, wykazywały oznaki starzenia się komórek szybciej w porównaniu z innymi kobietami, nawet jeśli stosowały zdrową dietę. Termin „cukry dodane” odnosi się do cukrów dodawanych do żywności. Podczas produkcjitakie jak te znajdujące się w napojach słodzonych cukrem i wypiekach, w przeciwieństwie do naturalnych cukrów znajdujących się w mleku, owocach i warzywach.
Naukowcy stwierdzili, że nowe badanie jest pierwszym tego rodzaju, które udowadnia związek między spożyciem dodatku cukru a tzw. starzeniem genetycznym. Zauważyli, że jest to pierwsza publikacja badająca związek między czarnymi i białymi kobietami w średnim wieku. Średni wiek uczestników wyniósł 39 lat.
„Dowiedzieliśmy się, że wysoki poziom dodanych cukrów jest powiązany z… Obniżone zdrowie metaboliczne „Wczesny początek choroby jest być może ważniejszy niż jakikolwiek inny czynnik żywieniowy” – mówi jeden z autorów badania. Elisa EbelProfesor psychiatrii na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco powiedział: oświadczenie.
„Teraz wiemy, że u podstaw tej zależności leży przyspieszone starzenie się genetyczne i jest to prawdopodobnie jeden z wielu sposobów, w jaki nadmierne spożycie cukru ogranicza zdrową długowieczność” – dodała.
Epel i współpracownicy przeanalizowali dzienniki żywności oceniane przez 342 kobiety przez trzy nie następujące po sobie dni. Następnie zespół ocenił dietę każdej kobiety na podstawie tego, jak dobrze przestrzegała różnych diet. Diety te obejmowały: dieta śródziemnomorskaJest bogata w rośliny, produkty pełnoziarniste i tłuszcze nienasycone, a jednocześnie ma niską zawartość czerwonego mięsa, tłuszczów nasyconych i cukrów. Podobna dietato jest nazwane Indeks alternatywnego zdrowego odżywianiaKoncentruje się w szczególności na żywności i składnikach odżywczych, które, jak się uważa, zmniejszają ryzyko chorób przewlekłych.
Naukowcy stworzyli także nową miarę spożycia składników odżywczych zwaną Genetycznym Indeksem Wartości Odżywczych. Indeks ten obejmuje składniki odżywcze związane z procesami przeciwutleniającymi i zapalnymi w organizmie, a także utrzymaniem i naprawą DNA. Na przykład wskaźnik ten obejmuje witaminy A, C, B12 i E, a także Kwas foliowy I magnez.
Oprócz rejestrowania diety uczestniczek zespół ocenił ilość dodanego cukru spożywanego przez kobiety – która wahała się od 0,1 do 11 uncji (2,7 do 316 gramów) dodatku cukru dziennie. Zespół obliczył wiek genetyczny uczestników, przyglądając się metylacji DNA komórek w próbkach śliny.
Dane te ujawniły powiązania między dietą a starzeniem się komórek, ale były to jedynie szkice.
Odkrycia potwierdzają tezę, że spożywanie pożywnej żywności o niskiej zawartości dodatku cukru może wydłużyć okres zdrowia, czyli okres życia, w którym jest zdrowy, a nie tylko jego przeżycie.
Jednak autorzy napisali w swoim artykule, że potrzebne są dalsze badania, aby ocenić, jak przestrzeganie tych diet wpływa na starzenie się genetyczne w dłuższej perspektywie.
Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie ma na celu udzielania porad medycznych.
Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Niektórzy ludzie budują mięśnie łatwiej niż inni Lub Dlaczego piegi pojawiają się na słońcu?Prześlij nam swoje pytania dotyczące działania ludzkiego organizmu społeczność@livescience.com Z tematem „Health Desk Q” możesz zobaczyć odpowiedź na swoje pytanie na stronie internetowej!
„Odkrywca. Nieprzepraszający przedsiębiorca. Fanatyk alkoholu. Certyfikowany pisarz. Wannabe tv ewangelista. Fanatyk Twittera. Student. Badacz sieci. Miłośnik podróży.”
More Stories
Jak czarne dziury stały się tak duże i szybkie? Odpowiedź kryje się w ciemności
Według skamieniałości prehistoryczna krowa morska została zjedzona przez krokodyla i rekina
Wystrzelenie rakiety Falcon 9 firmy SpaceX zostało wstrzymane ze względu na zbliżanie się dwóch głównych misji załogowych lotów kosmicznych