18 sierpnia, 2022

Magyar24

Polska Najnowsze wiadomości, zdjęcia, filmy i raporty specjalne z. Polska Blogi, komentarze i wiadomości archiwalne na …

Domyślne ustawienia techniczne, które należy natychmiast wyłączyć

Domyślne ustawienia techniczne, które należy natychmiast wyłączyć

Jest takie chwytliwe powiedzenie, które zawiera cenną lekcję na temat naszej osobistej technologii: Szatan jest w opóźnieniu.

To przysłowie odnosi się do domyślnych ustawień, które firmy technologiczne osadzają głęboko w urządzeniach, aplikacjach i witrynach, z których korzystamy. Te ustawienia zwykle powodują, że udostępniamy dane o naszych działaniach i naszej lokalizacji. Zwykle możemy zrezygnować z tego gromadzenia danych, ale firmy utrudniają zauważenie menu i przycisków, prawdopodobnie mając nadzieję, że nie zmodyfikujemy ich od razu.

Apple, Google, Amazon, Meta i Microsoft ogólnie chcą, abyśmy pozostawili włączone niektóre domyślne ustawienia, rzekomo w celu wytrenowania ich algorytmów i wykrywania błędów, ułatwiając nam korzystanie z ich produktów. Jednak udostępnianie niepotrzebnych danych nie zawsze leży w naszym najlepszym interesie.

Dlatego przy każdym używanym produkcie technicznym ważne jest, aby poświęcić trochę czasu na przyjrzenie się wielu menu, przyciskom i przełącznikom, aby ograniczyć udostępniane przez nas dane. Oto uproszczony przewodnik po wielu domyślnych ustawieniach, które ja i inni pisarze techniczni zawsze zmieniamy.

Na iPhone’ach użytkownicy mogą otworzyć aplikację Ustawienia i wejść do menu Prywatność, aby zmienić Jak udostępniają dane? O korzystaniu z aplikacji i strony internetowej. (Apple technicznie wymaga, aby ludzie wyrazili zgodę na niektóre z tych ustawień podczas aktywacji nowego iPhone’a, ale te kroki można łatwo pominąć. Te wskazówki wyłączą udostępnianie danych.)

  • Wybierz Śledzenie i wyłącz Zezwalaj aplikacjom na żądanie śledzenia. To mówi wszystkim aplikacjom, aby nie udostępniały danych stronom trzecim w celach marketingowych.

  • Wybierz reklamy Apple i wyłącz reklamy spersonalizowane, aby firma Apple nie mogła wykorzystywać informacji o Tobie do wyświetlania Ci kierowanych reklam w App Store, Apple News i Giełdzie.

  • Wybierz Analizy i optymalizacje i wyłącz Udostępnij analizę iPhone’a, aby uniemożliwić iPhone’owi wysyłanie danych urządzenia do Apple w celu ulepszania produktów.

  • Wybierz Usługi lokalizacji, stuknij Usługi systemowe i wyłącz Analiza iPhone’a, Routing i Ruch, aby uniemożliwić urządzeniu udostępnianie danych geograficznych firmie Apple w celu ulepszania Map Apple.

READ  Apple Studio Display a LG UltraFine i Pro Display XDR

Produkty Google, w tym telefony z systemem Android i usługi internetowe, takie jak wyszukiwarka Google, YouTube i Mapy Google, są połączone z kontami Google, a panel sterowania do modyfikacji zarządzania danymi znajduje się na stronie internetowej mojaaktywność.google.com.

  • We wszystkich trzech kategoriach – Aktywność w internecie i aplikacjach, Historia lokalizacji i Historia w YouTube – ustaw Automatyczne usuwanie, aby usunąć aktywność starszą niż trzy miesiące. W ten sposób, zamiast tworzyć trwałą historię każdego wyszukiwania, Google skanuje wpisy starsze niż 90 dni. W najbliższym czasie może nadal dostarczać przydatnych rekomendacji na podstawie ostatnich wyszukiwań.

  • Dodatkowe porady dotyczące telefonów z systemem Android pochodzą od Ryne Hager, redaktora bloga technicznego.Policja AndroidaNowsze wersje Androida dają użytkownikom możliwość udostępniania przybliżonej lokalizacji zamiast dokładnej lokalizacji aplikacjom. W przypadku wielu aplikacji, takich jak oprogramowanie pogodowe, udostępnianie przybliżonych danych powinno być najlepszym sposobem, a dokładne dane geograficzne powinny być udostępniane tylko za pomocą oprogramowania że musisz działać poprawnie, na przykład aplikacje mapujące.

Dostęp do najważniejszych ustawień Meta można uzyskać za pośrednictwem pliku Kontroler prywatności Wewnątrz menu ustawień. Oto kilka ważnych poprawek, które mają zapobiec podsłuchiwaniu przez pracodawców i marketerów:

  • W przypadku opcji „Kto może zobaczyć, co udostępniasz”, wybierz „Tylko ja” w przypadku osób, które mają dostęp do Twojej listy znajomych i obserwowanych stron, a następnie wybierz „Znajomi”, aby wyświetlić Twoje urodziny.

  • W przypadku opcji „Jak ludzie mogą Cię znaleźć na Facebooku” wybierz „Tylko ja” dla osób, które mogą Cię szukać za pośrednictwem poczty e-mail lub numeru telefonu.

  • W preferencjach reklam na Facebooku wyłącz przełączniki Status związku, Pracodawca, Stanowisko i Wykształcenie. W ten sposób marketerzy nie mogą wyświetlać reklam kierowanych na podstawie tych informacji.

Amazon zapewnia pewną kontrolę nad sposobem udostępniania informacji za pośrednictwem swojej strony internetowej i produktów, takich jak kamery Alexa i Ring. Są dwa ustawienia, które bardzo polecam wyłączyć:

  • Amazon wystartował w zeszłym roku Chodnik Amazonii, program, który sprawia, że ​​nowsze produkty Amazon automatycznie udostępniają połączenia internetowe innym urządzeniom znajdującym się w pobliżu. Krytycy twierdzą, że Sidewalk może otworzyć drzwi złym aktorom, aby uzyskać dostęp do danych ludzi.

    Aby wyłączyć go dla głośnika Echo, otwórz aplikację Amazon Alexa i dotknij Więcej w prawym dolnym rogu ekranu. W Ustawieniach dotknij Ustawienia konta, wybierz Amazon Sidewalk i przełącz Sidewalk na Off.

    W przypadku aparatu Ring w aplikacji Ring stuknij ikonę z trzema liniami w prawym górnym rogu, a następnie stuknij Centrum sterowania. Naciśnij Amazon Sidewalk i przesuń przycisk do pozycji wyłączonej.

  • Na stronie Amazon niektóre listy zakupów – takie jak przedmioty zapisane na liście życzeń – są domyślnie udostępniane publicznie, co może ujawnić informacje. wizyta twoje listy strony i ustaw każdą listę zakupów na prywatność.

READ  Doświadczeni użytkownicy PS5 i PS4 kupują subskrypcje PS Now, aby przejść na PS Plus Premium

Komputery z systemem Windows są wyposażone w szereg ustawień udostępniania danych, które są domyślnie włączone, aby pomóc firmie Microsoft, reklamodawcom i witrynom internetowym dowiedzieć się więcej o nas. Przełączniki dla tych ustawień można znaleźć, otwierając menu Ustawienia, klikając Prywatność i bezpieczeństwo, a następnie Ogólne.

Jednak najgorsze domyślne ustawienie w systemie Windows może nie mieć nic wspólnego z prywatnością. Kiedy Wirecutter Editor Kimber Streams testuje nowe laptopy, jednym z jego pierwszych kroków jest otwarcie menu dźwięku i wybranie opcji Brak dźwięków, aby wyciszyć wiele irytujących bitów, które są odtwarzane, gdy coś pójdzie nie tak w systemie Windows.