25 grudnia, 2024

Magyar24

Polska Najnowsze wiadomości, zdjęcia, filmy i raporty specjalne z. Polska Blogi, komentarze i wiadomości archiwalne na …

Chemia parzonej kawy – Ars Technica

Parzenie kawy w szklanym pojemniku
Zbliżenie / Identyfikacja związków, które nadają parzonej kawie niepowtarzalny smak i aromat, może sprawić, że więcej osób będzie się nią cieszyć.

Samo Samarak

Hardcorowi miłośnicy kawy zawsze wypatrują kolejnej wielkiej ewolucji ulubionego na świecie napoju zawierającego kofeinę, a obecnie to właśnie parzona kawa przyciąga wzrok i łaskocze kubki smakowe swoim charakterystycznym owocowym aromatem. Naukowcy ze Szwajcarii przeprowadzają eksperymenty z parzoną kawą w nadziei na zidentyfikowanie konkretnych związków chemicznych stojących za niezwykłym profilem napoju.

„Obecnie ludzie wytwarzają smaki, których nikt nie kojarzyłby z kawą w przeszłości” – powiedział Shahan Yertziannaukowiec z Coffee Center of Excellence na Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Zurychu, który Prześlij swoje wyszukiwanie Podczas niedawnego spotkania American Chemical Society w Indianapolis. „Na przykład smaki parzonej kawy są często bardziej zbliżone do soków owocowych”.

Większość kawy jest lekko parzona, ponieważ naturalnie występuje, gdy przetworzone ziarna są nasączone wilgocią, która rozkłada enzymy i wytwarza cukry. Ułatwia również usuwanie skórek i miąższu. W tym przypadku mówimy o ziarnach zielonej kawy, które przeszły już tę wstępną obróbkę. Ziarna są następnie moczone w wodzie zmieszanej ze starannie dobranymi szczepami drożdży i bakterii i pozostawiane do fermentacji przez kilka dni. Na tym etapie często dodaje się owoce lub inne aromaty lub ziarna poddaje się fermentacji w beczkach używanych wcześniej do przechowywania whisky, rumu lub innych likierów. Ziarna są następnie myte, suszone i prażone jak zwykle.

Yeretzian i partner badawczy Samo Smrke użyli ziaren arabiki i podzielili je na trzy partie. W pierwszej partii ziarna umyto, usuwając odśluzowanie (wewnętrzną warstwę miąższu) przed suszeniem. W przypadku drugiej partii usunęli skorupę (skorupę) z fasoli, ale pozostawili gumę. W przypadku trzeciej partii sfermentowali ziarna w zbiornikach ze stali nierdzewnej Nasycenie węglem, ten sam proces produkcji wina. Proces ten obejmuje wprowadzanie dwutlenku węgla do stawów w celu stworzenia środowiska beztlenowego w celu obniżenia pH podczas fermentacji ziaren.

Do analizy chemicznej Yertzian i jego współpracownicy wykorzystali kombinację chromatografii gazowej, która rozdziela lotne związki chemiczne w danej substancji na poszczególne składniki, oraz spektrometrii mas, która identyfikuje te składniki. Zrekrutowali także grupę ludzkich „wąchaczy”, ponieważ smak i aromat są ze sobą blisko spokrewnione. A ludzki nos może czasami wykrywać zapachy w stężeniach tak niskich, że wymykałyby się one spektrometrowi mas, chociaż postrzeganie zapachów może być całkowicie subiektywne.

„Używamy ludzi do wykrywania zapachów, a każdy postrzega smaki trochę inaczej” – powiedział Smrke. Ale w tym przypadku panel był bardzo konsekwentny w opisywanych zapachach. Tak więc to, co tradycyjnie uważa się za wyzwanie, w rzeczywistości nie było problemem, ponieważ aromaty były tak oczywiste”.

Eksperymenty dały sześć różnych związków, które przyczyniają się do wyjątkowego smaku parzonej kawy. Jednak zespół był w stanie ostatecznie zidentyfikować tylko trzy: 2-metylopropanal, 3-metylobutanal i 3-metylobutanian etylu, z których wszystkie są związane z „charakterystycznymi nutami maliny z nutą wody różanej” zarówno Yeretzian, jak i Smrke. Pozostałe trzy związki zostały wykryte przez wąchanie człowieka, ale wymknęły się spektrometrii mas.

Zdaniem Yeretziana zrozumienie, w jaki sposób powstają aromaty, pomoże producentom udoskonalić i być może ujednolicić procesy warzenia piwa, co obecnie odbywa się głównie metodą prób i błędów. Kawa parzona jest droga i nie zawsze łatwo dostępna, ale standaryzacja może zwiększyć jej dostępność. „Mamy nadzieję, że przybliżymy te smaki przeciętnemu konsumentowi, aby i on mógł doświadczyć tych kaw o wyjątkowych i pysznych smakach” – powiedział Smrke.

winona ryder nude indianpornanal.com indian sex vidivo
legal wives nov 5 teleseryes.net abot kamay na pangarap jan 16 2023 full episode
hd sex telugu pornframe.net poonam bajwa hot
bf sxe video daporn.mobi singh is bling full movie hd
clarachanell apacams.com lexy_sexy_lexy xxx
نيك شواذ gottorco.com سكس كام
hentai cock expansion sexhentai.org doujin pregnant
abot kamay na pangarap oct 31 2022 pinoytvfriends.com the broken marriage vow march 14 full episode
kitchen xvideo captaintube.info www nepali sexy com
إيما ستون سكس lesexcitant.com سكس بنات ورجال
kerala girls sex videos vegasmpegs.com kannada sex vidio
sex videos ap indianfuckertube.com assamese sexy bf
fingering sex videos freegreatporn.info hot xxx sexy pic
pokemon moon lillie hentai justhentaiporn.com cowboy bebop hentia
fresh choot faphub.mobi sexy bengali bf